Kategorie:

Piernikowy zawrót głowy!

Okres przedświąteczny jest szalonym, zabieganym czasem, pamiętajmy jednak żeby od czasu do czasu zwolnić, przypomnieć sobie, żeby się zatrzymać, wywołać uśmiech na twarzach swoich dzieci i sprawić, by święta kojarzyły się im z ciepłem, zabawą i … pięknym zapachem 😊

Jednym z ulubionych przez dzieci form spędzenia czasu, to wspólne gotowanie i pieczenie z Rodzicami! Dzisiaj mamy dla Państwa kilka porad, przepisów i łatwych trików, które pomogą Wam wykonać świąteczne ciasteczka i pierniczki!

Dla pociech wspólne pichcenie to nie tylko świetna zabawa, ale przede wszystkim nauka ważnych umiejętności. Dla nas – miło spędzony czas, ale przede wszystkim więcej sprzątania – jednak zapewniam Was, że warto! Podczas pracy w kuchni pracują wszystkie zmysły – dotyk, wzrok, węch i smak – jest to najlepszy sposób, żeby poznać i polubić nowe produkty.

Ciasteczka a’la szybkie pierniczki

Jednym z naszych ulubionych przepisów na ciasteczka, które można wykonać z dziećmi, jest oczywiście ten, który pozwala nam zrobić je… szybko 😊 Największą ich zaletą jest to, że zaraz po upieczeniu można je zjeść!

Przepis na ciasteczka

  • 250 g mąki pszennej jasnej lub orkiszowej,typ 600
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 125 g masła
  • Pół łyżeczki przyprawy do piernika

Wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy i zagnieść, następnie trzeba podzielić je na kawałki i powałkować. Na końcu wycinamy kształty foremkami i pieczemy ok 14 minut w 180 stopniach. 

Pierniki pełnoziarniste z nutą pomarańczy:

Do wykonania pierników potrzebujemy:

  • 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g ksylitolu (ja użyłam stevi)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej krojonej
  • 4 jajka
  • 180 g płynnego miodu
  • 160 g roztopionego masła

Czas wykonania około godziny w zależności od wielkości pierników oraz blachy, na której pieczemy.

Suche składniki należy wsypać do misy miksera i wymieszać. Następnie dodajemy jajka, miód i przestudzone masło. Mikserem ( końcówka z hakiem) lub ręką wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto chłodzić przez 45 minut w lodówce, a potem rozwałkować na grubość 3-5 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawaczkami wycinać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) lub 160 stopni (termoobieg) 10 min.

Powodzenia! 

Post z Przedszkola i Żłobka Norlandia Nieporęt!

Leave a Reply