Okres przedświąteczny jest szalonym, zabieganym czasem, pamiętajmy jednak żeby od czasu do czasu zwolnić, przypomnieć sobie, żeby się zatrzymać, wywołać uśmiech na twarzach swoich dzieci i sprawić, by święta kojarzyły się im z ciepłem, zabawą i … pięknym zapachem 😊
Jednym z ulubionych przez dzieci form spędzenia czasu, to wspólne gotowanie i pieczenie z Rodzicami! Dzisiaj mamy dla Państwa kilka porad, przepisów i łatwych trików, które pomogą Wam wykonać świąteczne ciasteczka i pierniczki!
Dla pociech wspólne pichcenie to nie tylko świetna zabawa, ale przede wszystkim nauka ważnych umiejętności. Dla nas – miło spędzony czas, ale przede wszystkim więcej sprzątania – jednak zapewniam Was, że warto! Podczas pracy w kuchni pracują wszystkie zmysły – dotyk, wzrok, węch i smak – jest to najlepszy sposób, żeby poznać i polubić nowe produkty.
Ciasteczka a’la szybkie pierniczki
Jednym z naszych ulubionych przepisów na ciasteczka, które można wykonać z dziećmi, jest oczywiście ten, który pozwala nam zrobić je… szybko 😊 Największą ich zaletą jest to, że zaraz po upieczeniu można je zjeść!
Przepis na ciasteczka
- 250 g mąki pszennej jasnej lub orkiszowej,typ 600
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 125 g masła
- Pół łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy i zagnieść, następnie trzeba podzielić je na kawałki i powałkować. Na końcu wycinamy kształty foremkami i pieczemy ok 14 minut w 180 stopniach.
Pierniki pełnoziarniste z nutą pomarańczy:
Do wykonania pierników potrzebujemy:
- 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g ksylitolu (ja użyłam stevi)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej krojonej
- 4 jajka
- 180 g płynnego miodu
- 160 g roztopionego masła
Czas wykonania około godziny w zależności od wielkości pierników oraz blachy, na której pieczemy.
Suche składniki należy wsypać do misy miksera i wymieszać. Następnie dodajemy jajka, miód i przestudzone masło. Mikserem ( końcówka z hakiem) lub ręką wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto chłodzić przez 45 minut w lodówce, a potem rozwałkować na grubość 3-5 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawaczkami wycinać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) lub 160 stopni (termoobieg) 10 min.
Powodzenia!