Świątecznych kulinarnych przygotowań czas start!
Kategorie:

Świątecznych kulinarnych przygotowań czas start!

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas dla każdego z Nas. Wyjątkowa atmosfera świąt udziela się jeszcze długo przed pierwszą gwiazdką. Kolorowa choinka, rodzinne kolędowanie i obdarowywanie się prezentami to ich charakterystyczne punkty. Nie zapominajmy jednak o smakach i aromatach, które są tak mocno związane z tym niepowtarzalnym czasem

Oto nasze 3 ulubione potrawy:

  1. Pierniczki

Składniki:
Ciasto:

  • 200 g masła
  • 900 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 7 łyżek miodu
    Lukier :
  • 300 g cukru pudru
  • 6-8 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania :
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika, mieszamy. Dodajemy jajka, chłodne masło i miód. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 25 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. I za pomocą foremek wycinamy kształty pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ̊ i pieczemy ok. 10 minut.
Cukier puder wsypujemy do miski, dolewamy sok z cytryny. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy nią wystudzone pierniczki.

2. Zupa rybna
Składniki :

  • 500 g fileta z ryby np. sandacz, miruna, dorsz
  • 1,5 l bulionu
  • warzywa : cebula, marchew, pietruszka, ¼ selera, 1 mały por, 4 ziemniaki, pomidory w puszce
  • przyprawy : sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Wykonanie :
Warzywa (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka i podsmażyć. Wszystko zalać wodą lub bulionem (ok. 1,5 litra). Dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, posolić do smaku. Gotować ok. 15 minut, aż zmiękną. Dodać pomidory z puszki i jeszcze gotować parę minut.
Rybę pokroić w dużą kostkę i delikatnie włożyć do garnka (tak, aby się nie rozpadła), gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku.

  1. Sałatka śledziowa z burakami

Składniki :

  • 4 filety śledziowe
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 średnie buraki
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania :

Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach. Obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać cebulę i drobno posiekać. Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki.
W szklanym naczyniu układać warstwami kolejno ziemniaki, buraki, śledzie i cebulę. Przekładając cienkimi warstwami majonezu kolejne warstwy. Na wierzch posypać pokrojonymi jajkami.

Dziękujemy za fantastyczny materiał od Przedszkola i Żłobka Norlandia Sulechów, gdzie mamy pyszną kuchnię!