Zalecenia żywieniowe dla dzieci żłobkowych
Kategorie:

Zalecenia żywieniowe dla dzieci żłobkowych

W diecie Maluchów starajmy się przestrzegać 5 głównych zasad:

  • Podział odpowiedzialności

My, jako rodzice, podajemy odpowiednio skomponowany posiłek. Następnie obserwujemy dziecko i dajemy mu wybór co i ile z tego zje.

  • Regularne podawanie potraw

Pilnujemy, aby posiłki były podawane mniej więcej o tej samej porze dnia. Uczymy dzieci zdrowych nawyków.

  • Atmosfera posiłków

Spożywamy posiłku bez pośpiechu, stresu. Jeśli my, rodzice, mamy blokady to dziecko też je nabywa. Nie pouczamy dziecka. Towarzyszymy dziecku podczas jedzenia, rozmawiamy o potrawach, opisujemy je.

  • 10-90%

Dajemy dzieciom 10% z diety na tzw. „ grzeszki”, ale mamy je cały czas pod kontrolą. Nie pokazujemy dzieciom potraw niezdrowych dopóki jest to   możliwe.

  • Staramy się jeść lepiej

Staramy się poprawiać jakość naszego jedzenia. Wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe w całej rodzinie. Zwracajmy uwagę na skład, wybierajmy mądrze.

Kilka ogólnych uwag:

  • Zapotrzebowanie na energię to 1000- 1300 kcal/dobę
  • 4-5 posiłków głównych ( śniadanie, obiad, kolacja) oraz 1-2 uzupełniające
  • Twoje dziecko powinno zjadać:
  • dużo warzyw , najlepiej przy każdym posiłku, i owoców
  • produkty zbożowe z pełnego ziarna , unikamy    tych z białej mąki
  • chude gatunki mięs ( królik, drób, wołowina)
  • ryby przygotowujemy głownie na grillu lub pieczemy w folii. Smażone tracą swoją wartość odżywczą
  • przyprawiamy ziołami , unikamy soli i cukru
  • tłuszcze do 3 lat  zarówno roślinne jak i zwierzęce (masło) są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu.
  • witamina D3 od początku września do końca kwietnia  ( 600j/doba)

Materiał przygotowany przez panią dietetyk, która wspiera Przedszkole i Żłobek Norlandia Sulechów oraz Przedszkole i Żłobek Norlandia Luboń .