Czyli nasza Kuchnia Smacznie i Zdrowo dla Dzieci!
„Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał”. To przysłowie idealnie obrazuje potrzebę nauki zdrowych nawyków żywieniowych dzieci. To w wieku niemowlęcym i przedszkolnym dzieci nabywają wzorców, nie tylko zachowań, ale również tych dotyczących zdrowego stylu życia, które będą im towarzyszyły latami. Obecnie, w dobie takich chorób cywilizacyjnych jakimi są cukrzyca czy otyłość, które niestety dotykają coraz młodsze osoby i dzieci, niezwykle ważne jest zadbanie o prawidłowe żywienie. Bezdyskusyjnym jest, ze do prawidłowego rozwoju dziecko potrzebuje zbilansowanej i różnorodnej diety, aby zapewniała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Jest kilka „sztuczek”, które pomogą rodzicom zachęcić dzieci do pysznych i zdrowych posiłków. Jedną z nich i najbardziej sprawdzoną jest wspólne gotowanie – nic tak nie pobudza apetytu jak wspólne, wesołe przygotowywanie posiłku. Przy okazji można powtórzyć kilka ważnych umiejętności, jak liczenie owoców i warzyw, powtórzenie ich nazw, może po angielsku 😊. Możemy poćwiczyć rączkę krojąc na plasterki lub kosteczkę (oczywiście pod stałą kontrolą rodzica), potrenować wyobraźnię układając obrazki z kawałków owoców i warzyw i na końcu zjeść wszystko z apetytem. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na słodką zdrową przekąskę do wykorzystania w domu.
Super przepis: Rafaello z kaszy jaglanej:
Składniki: 40g kaszy jaglane, 300ml mleka roślinnego migdałowego, wiórki kokosowe, 1 łyżka miodu, migdały całe.
WYKONANIE: kaszę jaglaną uprazyć w garnku, zalać mlekiem roślinnym i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Dodać 1 opakowanie wiórek kokosowych i 1 łyżkę miodu, zblendować. Z powstałej masy formować kulki-wielkość według uznania. Do środka można włożyć cały migdał, co urozmaici smak naszego Rafaello. Powstałe kulki obtoczyć w kokosie.
Życzymy smacznego!
Tekst przygotowany przez Przedszkole i Żłobek Norlandia Sybiraków w Białymstoku