To, co dla ludzi jest zdrowe na co dzień, może okazać się szkodliwe dla kobiet w ciąży. Stan ten wywołuje również większe zapotrzebowanie na niektóre z witamin czy soli mineralnych. W jaki sposób należy odżywiać się w ciąży, aby zapewnić odpowiednie substancje odżywcze sobie i dziecku? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.
Najważniejsze zasady diety w ciąży
Wiele kobiet podświadomie zakłada, że ciąża to stan, w którym należy jeść ogromne ilości jedzenia, aby dziecku niczego nie brakowało. Finalnie skutkuje to nadwagą, z którą po narodzinach dziecka trudno jest sobie poradzić. Tymczasem zasada jest taka sama, jak w przypadku kobiet nie będących w ciąży, a mianowicie powinno się jeść tyle, aby pojawiło się uczucie sytości. Jeśli porcje będą zbyt małe, organizm szybko upomni się o więcej jedzenia. Kolejną ważną sprawą jest to, aby jeść posiłki bardzo zróżnicowane i bogate w witaminy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne substancje. Regularne badania będą wykazywały wszelkie niedobory, a wówczas należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni dobór składników czy nawet skonsultowaną z lekarzem suplementację. Nie bez znaczenia jest również regularne nawadnianie organizmu, które jest zdrowe zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Woda jest bowiem konieczna do produkcji wód płodowych.
Pierwszy trymestr
Na tym etapie nie ma potrzeby, aby zapewniać organizmowi więcej kalorii, tak więc dieta może być podobna do tej, jaką stosowałaś przed ciążą. Ważne jest jednak to, aby dieta była zdrowa. Warto sięgać po zielone warzywa liściaste i fasolę, ponieważ zawarte w nich foliany są konieczne do prawidłowego rozwoju płodu. Do końca pierwszego trymestru warto również suplementować kwas foliowy.
Drugi trymestr
Od czternastego do dwudziestego siódmego tygodnia ciąży trwa drugi trymestr, podczas którego zapotrzebowanie energetyczne staje się coraz większe. Dieta powinna wówczas zawierać mniej więcej trzysta sześćdziesiąt kalorii więcej, ponieważ dziecko zaczyna intensywnie się rozwijać. Oznacza to przede wszystkim rozwój układu kostnego, dlatego warto sięgać po produkty zawierające witaminę D oraz wapń. Można je znaleźć w dużych ilościach na przykład w ugotowanych rybach morskich, takich jak tuńczyk, sardynka czy dorsz. Dobrym wyborem będzie również gotowany na parze łosoś norweski, który dodatkowo zawiera cenne kwasy tłuszczowe.
Trzeci trymestr
W trzecim trymestrze ciąży warto sięgać po produkty, które są cechują się zarówno wysoką kalorycznością, jak i wartością odżywczą. Należą do nich na przykład orzechy, pestki, nasiona, pełnoziarniste produkty czy suszone owoce. Dzięki temu ilość kalorii będzie wystarczająca, a przy okazji dostarczysz sobie i dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które mają wpływ na rozwój dziecka i Twoje samopoczucie. Dobrym wyborem będą również jajka, oliwa z oliwek, jogurty oraz awokado, które należy do tak zwanych superproduktów i zapewnia organizmowi sporą dawkę cennych substancji.