Kategorie:

Piernikowy zawrót głowy!

Avatar
Opublikowane przez Norlandia

Okres przedświąteczny jest szalonym, zabieganym czasem, pamiętajmy jednak żeby od czasu do czasu zwolnić, przypomnieć sobie, żeby się zatrzymać, wywołać uśmiech na twarzach swoich dzieci i sprawić, by święta kojarzyły się im z ciepłem, zabawą i … pięknym zapachem 😊

Jednym z ulubionych przez dzieci form spędzenia czasu, to wspólne gotowanie i pieczenie z Rodzicami! Dzisiaj mamy dla Państwa kilka porad, przepisów i łatwych trików, które pomogą Wam wykonać świąteczne ciasteczka i pierniczki!

Dla pociech wspólne pichcenie to nie tylko świetna zabawa, ale przede wszystkim nauka ważnych umiejętności. Dla nas – miło spędzony czas, ale przede wszystkim więcej sprzątania – jednak zapewniam Was, że warto! Podczas pracy w kuchni pracują wszystkie zmysły – dotyk, wzrok, węch i smak – jest to najlepszy sposób, żeby poznać i polubić nowe produkty.

Ciasteczka a’la szybkie pierniczki

Jednym z naszych ulubionych przepisów na ciasteczka, które można wykonać z dziećmi, jest oczywiście ten, który pozwala nam zrobić je… szybko 😊 Największą ich zaletą jest to, że zaraz po upieczeniu można je zjeść!

Przepis na ciasteczka

  • 250 g mąki pszennej jasnej lub orkiszowej,typ 600
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 125 g masła
  • Pół łyżeczki przyprawy do piernika

Wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy i zagnieść, następnie trzeba podzielić je na kawałki i powałkować. Na końcu wycinamy kształty foremkami i pieczemy ok 14 minut w 180 stopniach. 

Pierniki pełnoziarniste z nutą pomarańczy:

Do wykonania pierników potrzebujemy:

  • 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g ksylitolu (ja użyłam stevi)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej krojonej
  • 4 jajka
  • 180 g płynnego miodu
  • 160 g roztopionego masła

Czas wykonania około godziny w zależności od wielkości pierników oraz blachy, na której pieczemy.

Suche składniki należy wsypać do misy miksera i wymieszać. Następnie dodajemy jajka, miód i przestudzone masło. Mikserem ( końcówka z hakiem) lub ręką wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto chłodzić przez 45 minut w lodówce, a potem rozwałkować na grubość 3-5 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawaczkami wycinać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) lub 160 stopni (termoobieg) 10 min.

Powodzenia! 

Post z Przedszkola i Żłobka Norlandia Nieporęt!

Leave a Reply